Vaklab of Fotoservice: goedkoop is duurkoop!

vaklab-of-fotoservice

Foto’s afdrukken bij een vaklab of toch kiezen voor een goedkopere fotoservice via het internet of in de winkel? – VaVaVonne deed de test!

Iedereen heeft het wel waarschijnlijk wel eens meegemaakt, je laat foto’s maken bij een fotograaf maar besluit alleen de digitale bestanden te nemen. Want ach, de foto’s printen we later wel een keer, toch? Maar waar ga je dan heen om de foto’s te laten afdrukken? Je doet wat research via Google en je vindt de fotoservice van onder andere: Hema, Kruidvat, Albert Heijn en noem maar op. Je besluit om te kiezen voor een van deze afdrukcentrales.

VaVaVonne nam de proef op de som en besloot bij enkele fotoservices een en dezelfde foto te bestellen. Het resultaat was op zijn zachtst gezegd verbluffend, maar dan niet in de goede zin.

Hier onder een test van 5 verschillende afdrukcentrales.

yvd-20150904-00006

Foto’s afdrukken bij een vaklab of toch kiezen voor een goedkopere fotoservice via het internet of in de winkel? – VaVaVonne deed de test! ©VaVaVonne

boven: Kruidvat, Kruidvat, Albert Heijn,
onder: Aldi, Blokker, Hema

De foto’s van dit lieve meisje zijn afgedrukt bij Albert Heijn, Aldi, Blokker, Hema en Kruidvat. Wij wensten graag een vierkant formaat van 10 x 10 cm.

Zoals je ziet was bij de Blokker (midden onder) dit formaat onmogelijk en wil je van deze foto een 10 x 10 maken zul je toch echt een schaar moeten gebruiken. Ook is de foto veel minder helder dan het origineel.

Hema heeft goede producten maar daar vallen de fotoafdrukken niet onder. Deze zijn namelijk van bedroevende kwaliteit en teveel gecorrigeerd. Deze foto zie je rechtsonder. Tevens is de foto van de Hema ook niet vierkant.

De foto’s van het Kruidvat zie je links boven en links in het midden. Bij het Kruidvat was het noodzakelijk om twee foto’s te bestellen, alleen een foto van 10 x 10 was onmogelijk. Daarnaast zat er een rare roze halo (ronde kring) op de achtergrond van beide foto’s.

Aldi is wel de enige fotoservice die ook daadwerkelijk weet wat 10 x 10 is. Chapeau, Aldi! Helaas is de kwaliteit van de foto niet goed, een grijze zweem bedekt de foto.

Albert Heijn kwam qua kwaliteit het beste overeen met het origineel. De kleuren, contrast en helderheid waren goed. Helaas is het formaat van de Albert Heijn net iets te groot namelijk 11 x 11 cm. Deze foto is geprint op Fuji fotopapier terwijl de andere fotoservices eigen merk (naamloos) gebruiken.

De eindconclusie is dat de afdrukken van de Albert Heijn de bedoelde kleuren nog het meest benaderen. Helaas is de kleurstelling nog altijd niet zoals de fotograaf deze voor ogen had en dat is jammer. Je mist als consument dus precies waar het om gaat: afdrukken in een goede kleur en uitsnede.

-VaVaVonne

Afdrukken bij een vaklab of toch maar op een goedkoop adres? VaVaVonne deed de test! De verschillen zijn schrikbarend. ©VaVaVonne

Afdrukken bij een vaklab of toch maar op een goedkoop adres? VaVaVonne deed de test! De verschillen zijn schrikbarend. ©VaVaVonne

boven: Albert Heijn, Hema, Kruidvat
onder: Aldi, Blokker

Fotoafdrukken: doe-het-zelf of vaklab? Het vervolg…

resultaten van de vakafdrukken.

[sociallocker]

Hierbij alle verschillende afdrukcentrales bij elkaar. In het midden onder de afdrukken van het vaklab. Zie jij de verschillen? ©VaVaVonne

Hierbij alle verschillende afdrukcentrales bij elkaar. In het midden onder de afdrukken van het vaklab. Zie jij de verschillen? ©VaVaVonne

Maar waarom zou je voor een vaklab moeten kiezen boven een doe het-zelf fotoservice? 

  • De medewerkers bij een vaklab hebben jarenlange ervaring met fotografie en manieren waarop geprint wordt. Zij kennen de verschillende mogelijkheden en weten hoe zij hiermee om moeten gaan.
  • Een vaklab maakt gebruik van de nieuwste technieken en digitale applicaties. Vaklabs zijn constant bezig met het verbeteren van de producten die zij leveren.
  • Printen op professioneel fotopapier. Je hebt vaak de keuze uit lustre, glossy of Pearl papier. Een fotograaf kan je waarschijnlijk zeer goed adviseren welk soort papier of materiaal bij jou foto past. Dit komt het eindresultaat ten goede.
  • Bij een doe-het-zelf fotoservice kun je kiezen uit beperkte foto-formaten. Zij gaan misschien maar tot 20 x 30 cm. Een vaklab kan vaak wel afdrukken realiseren tot ongeveer 1m x 1m
Hier zie je het resultaat van het vaklab: een mooie warme en gedetailleerde afdruk op fuji-papier. Details blijven overeind en de foto heeft geen last van kleurzweem, grauwheid of een verkeerde uitsnijverhouding. ©VaVaVonne

Hier zie je het resultaat van het vaklab: een mooie warme en gedetailleerde afdruk op fuji-papier. Details blijven overeind en de foto heeft geen last van kleurzweem, grauwheid of een verkeerde uitsnijverhouding. ©VaVaVonne

Verdient een foto meer dan alleen ‘zomaar’ een afdruk en moet het dé eyecatcher in een ruimte worden? Of je afdrukken nu een plekje in de woonkamer, slaapkamer of babykamer krijgen, kies altijd voor professionele afdruken bij een vaklab. Zij garanderen een exacte kleurweergave en levenslange houdbaarheid. Waar goedkopere fotoservices foto’s aanbieden die naar verloop van tijd verkleuren, zullen vakafdrukken hun kwaliteit behouden.

En hier de sleeping beauty in de voor haar bedoelde kleurstelling: zacht en vol detail zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het beeld zoals het uit de camera kwam. ©VaVaVonne

En hier de sleeping beauty in de voor haar bedoelde kleurstelling: zacht en vol detail zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het beeld zoals het uit de camera kwam.
©VaVaVonne

[/sociallocker]

Bron: vavavonne.wordpres.com

Wil je ook een leuke fotoshoot?
Neem dan: contact met ons op.

Nu ook via Facebook-Messenger:
Xstory.nl/Messenger


Laat een reactie achter :)

Geef een reactie